Acupunctuur bij menstruatieklachten in Arnhem

Veel vrouwen ervaren pijn in de periode voor en tijdens de menstruatie. Doorgaans wordt dit als een normaal verschijnsel beschouwd, terwijl het lang niet altijd een goed teken is. De menstruatieklachten kunnen het dagelijks functioneren zeker belemmeren, toch is het niet zo vanzelfsprekend als menig vrouw denkt. Vaak worden de klachten aanvaard als iets dat er nu eenmaal bij hoort, zonder er verder onderzoek naar te laten doen.

Toch kunnen menstruatieklachten een indicatie zijn voor grotere problemen. Mogelijk treedt er endometriose op, waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder in de buikholte groeit. Dit kan voor en tijdens menstruatiepijn veroorzaken, die niet met de samentrekkingen van de baarmoeder te maken heeft. Het is zeker zaak om menstruatieklachten te bespreken, wanneer deze langer en heftiger aanhouden. Er zijn natuurlijke behandelmethodes die de overgangsklachten kunnen verzachten. Acupunctuur kan helpen hier verlichting in te brengen.

Verlichting met acupunctuur

Onderzoek heeft uitgewezen dat het effect van acupunctuur op menstruatieklachten even groot is als dat van de anticonceptiepil. Er treedt een pijnstillend effect op, waarbij tevens geen bijwerkingen of risico’s optreden, die wel vaak bij langdurig gebruik van de anticonceptiepil merkbaar zijn. Bij menstruatiepijn trekt de baarmoeder samen om het opgebouwde baarmoederslijmvlies af te stoten. De hoeveelheid bloedverlies hangt hierbij niet samen met de pijn die door ieder afzonderlijke menstruerende vrouw wordt ervaren. De menstruatieklachten komen doorgaans door een stagnatie van Qi en kan uitermate goed worden behandeld met acupunctuur. Vaak vindt dit plaats in de week voor of tijdens de menstruatie. Na enkele menstruatiecycli is de balans doorgaans reeds voldoende herstelt en zul je minder tot geen menstruatieklachten meer ervaren. Duidelijke klachten als Premenstrueel Syndroom of PMS, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of somberheid, maar ook fysieke klachten als krampen in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn of pijnlijke borsten, zullen zeker kunnen afnemen en zelfs mogelijk helemaal verdwijnen na enkele behandelingen met acupunctuur.

Hormonale balans door behandeling

Acupunctuur herstelt de balans die verstoord is geraakt in de energiecirculatie. Via acupunctuurpunten kunnen ontstane energieblokkades worden opgeheven, waarna er weer een goede doorstroming aan energie plaatsvindt. Tevens stimuleert de acupunctuur de aanmaak van bepaalde lichaamseigen stofjes die helpen om de klachten te verminderen. De gehele persoon wordt bekeken om de daadwerkelijke oorsprong van de klachten te kunnen ontdekken, waarna de behandeling hierop wordt afgestemd. Een snel en effectief herstel in de hormonale disbalans is hiermee te realiseren, zodat je snel minder last hebt van menstruatieklachten voor en tijdens deze maandelijkse periode. Acupunctuur kan heel veilig naast westerse medicatie worden ingezet en je zult merken dat het op een gegeven moment mogelijk wordt om met deze ondersteuning af te bouwen en de medicatie terug te dringen. Op een aangename manier kan acupunctuur zo bijdragen aan een verbetering in de maandelijkse cycli.

Als je vragen hebt over behandelingen met acupunctuur voor het herstellen van menstruatieklachten, vul dan mijn contactformulier in.